Блог

Регистрацията в сайта ви позволява да получавате бюлетин за новите статии в блога, новини за всичко, което се случва във френския антиквариат "Antik Art France" и можете да оставяте коментари и въпроси под публикациите.

Регистрацията важи за антикварния магазин и блога.

Начало | публикации

Публикации

Как да сервирате трапезата според етикета à la française.

  •  How to set the table
  •  How to set the table
  •  How to set the table

Как да сервирате трапезата според етикета à la française.

Днес готвенето и приемането на гости е модерно и актуално. Изискан разговор за хранене с мили хора и елегантно поставена маса. Това изисква малко подготовка.

Как да сервирате правилно трапезата според етикета?

Има два класически начина за приготвяне на масата - à la française (по френски) и l'anglaise (по английски). Тяхната основна разлика е в подреждането на приборите и чашите.

Прибори ...

Англичаните слагат вилиците с зъбчетата нагоре както и другите прибори. Французите полагат с лицето надолу, тъй като старите уреди във Франция са били гравирани с инициалите отвътре, а в Англия отвън.

Чаши...

Англичаните сервират маса с чаши, успоредни на чиниите, а французите по диагонал.

Няма да спорим кой е по-елегантен и познат, ще се съсредоточим върху френската версия. 

1. На първо място, разбира се, масата се покрива с изгладена покривка. За комфорт всички гости трябва да бъдат разположени на разстояние 60-70 см, ръбът на чинията на разстояние 2-3 см от ръба на масата. Разстоянието между чиниите е най-малко 60 cм.

2. Основната чиния е задължителен елемент в началото на сервиране на масата, както и чиния за хляб (в ляво горе спрямо основната) с нож за масло. Освен това, в зависимост от менюто, се поставят плоски и дълбоки чинии.

3. Прибори - максималният брой е 3 от всяка страна на чинията.
Ако има повече от тях в менюто ви, приборите се сервират с ястия, а също и с допълнителни чинии. Що се отнася до подреждането на приборите, всичко е просто - вилици отляво, ножове и лъжици отдясно. Ножовете се поставят с острата част към чинията. Подреждат се в съответствие с приемането на ястия. Започваме от външния ръб на чинията към масата.
Важна подробност - във френския етикет за десерт се използват десертни вилици, а не лъжици.

4. Чашите се поставят по диагонал под ъгъл от 45° вдясно от чиниите. Като начало сложете първата чаша за вода срещу ножа, след това по диагонал надолу - чаша за червено вино, чаша за бяло. Чаша за шампанско се поставя зад линията между чашата за червено вино и чашата за вода.

5.Сега за салфетките.
Можете да представите салфетки на чиния или на маса, навити, усукани или изложени в оригиналната форма. Изборът е ваш.

Разбира се, масата ще изглежда елегантно с порцеланови съдове за хранене, кристални чаши и антични сребърни свещници. В допълнение към класиката - дайте воля на вашата фантазия в декора. Цветя, свещи, оригинални детайли - всичко, което душата ви подсказва за топло посрещане.

 

 

^ нагоре