Блог

Регистрацията в сайта ви позволява да получавате бюлетин за новите статии в блога, новини за всичко, което се случва във френския антиквариат "Antik Art France" и можете да оставяте коментари и въпроси под публикациите.

Регистрацията важи за антикварния магазин и блога.

Начало | публикации

Публикации

Какво е Антиквариат

  • Antik Art France
  • Antik Art France
  • Antik Art France
  • Antik Art France

Светът на старинните вещи за нас е тайнствен и загадъчен. Той предизвиква особени емоции, възбужда трепет като за нещо изключително. Спомнете си моменти от детството, когато сте разглеждали черно - бели  снимки в позеленяла дървена рамка, когато сте открвали на тавана старинен сандък и ви се е струвало, че сте попаднали в приказен свят. Или на чаша кафе, Вашите Праотци се наслаждавали на на дизайна в бистро ''L' Art Nouveau" в Париж. Антикварните вещи винаги са били считани за проява на добър вкус, благосъстояние и изисканост на притежателя им. Как да отличим правилно старинна вещ от антикварната?

Думата ''антиквариат'' - ''anticus'' се превежда от латински като ''стар'' или ''древен''. Експерти определят дали дадена вещ е антикварна или не.

1.Възраст на вещите:

Тя трябва да бъде повече от 50 години. В някои страни,като Англия и Русия, антикварна вещ трябва да има повече от 100 години.

2.Уникалност:

Именно уникалността в различните епохи е отличавала изделието от другите майстори които пройзвеждали уникални екземпляри, са оставали в исторята като знаменити. Например, порцелан от Limoge в началото е създаван  в единични  екземпляри и единствено за Кралската фамилия.

3.Отсъствие на серийност:

Колкото по-малко съществуващи екземпляри има, толкова повече са ценени на антикварния пазар.

4.Невъзможност за възпроизвеждане:

Колкото по сложно е да се направи копие, толкова повече е ценен оригиналът. Но има и копия, достойни на оригиналните. Различават се само в годините на създаване. Скринове с инкрустация и бронз Louis XV са се произвеждали 17 век и 18 век и в същия стил в началото на 20 век. Цената на първите е значително по-висока от тази на копията. И първите и вторите считаме за антиквариат.

5.Историческа ценност:

Вещи, които са свързани с важни събития и хора от определена епоха. Винаги седи и въпроса свързан със  събития от световен характер, както и с личности, оставили  непреходен отпечатък в историята.

6.Културна и художествена ценност:

Вещи свързани с определен период от време. Същите ярко отразяват духа и бита,начина на живот през определена епоха.

7.Високо качество на изпълнение:

Изтънчената работа на майстори,постигнали висико качество на изделието, ценност на материала, от които са изработени. Наличие на скъпи  материали - злато, сребро, бронз, ценни видове дървесина - палисандър, орех, акажу, абанос и други.

В антикварните магазини има избор от различни артикули. Тях трябва да ги посещаваме и заобичаме. Всяка вещ е уникална и всяка е дошла със своята история!
А историята, както е известно продължава...

^ нагоре